Het is midden februari, en dit is voor mij de eerste serieuze stap richting zelfvoorzienend worden. De hele winter heb ik gebruikt om me in te lezen en voor te bereiden op wat dit allemaal inhoudt. Omdat ‘zelfvoorzienend worden’ zo’n breed begrip is en ik niet overweldigd wil worden, neem ik het stap voor stap.
Mijn eerste stap, en momenteel de perfecte tijd ervoor, is het opzetten van een moestuin en het kweken van mijn eigen groenten. In februari is het moment om mijn teeltplan op te stellen en zaden aan te schaffen. Heb je er ooit over nagedacht welke groenten en kruiden je graag eet en vaak gebruikt? Denk je er soms niet over na hoeveel handiger het zou zijn moest je ze zelf kweken en niet steeds hoeven te kopen? Bovendien zijn zelfgekweekte groenten veel gezonder, omdat ze niet dagenlang in de supermarkt liggen of bespoten zijn met schadelijke stoffen. Als je je eigen groenten kweekt, weet je echt wat je eet én ben je niet meer afhankelijk van een supermarkt.
Maar hoe begin je eraan? Dat is een vraag die ik mezelf de afgelopen weken vaak heb gesteld. Elk boek of website geeft wel een ander advies. Wat ik wel zeker weet, is dat ik het ecologisch wil aanpakken. Geen kunstmest, hybride zaden of herbiciden voor mij. Ik wil de natuur en biodiversiteit bevorderen met mijn (mini)moestuin. Na veel vergelijken heb ik nu een stappenplan opgesteld, gebaseerd op mijn bevindingen tot nu toe:
Zoals je kunt zien, ben ik ook nog in de probeerfase en zijn dit mijn bevindingen tot nu toe, gebaseerd op wat ik heb geleerd. Het is een spannend avontuur waar ik enthousiast naar uitkijk. Ik zal jullie meenemen in mijn proces zodra ik van start ga.
Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen, successen en uitdagingen met jullie te delen terwijl ik mijn moestuin opbouw. Blijf dus zeker op de hoogte voor meer updates en tips!
Super leuk dat je hier bent!
Ik help ik anderen op een gemakkelijke en duurzame manier te leven en ondernemen.
Naast dit hier kan je mij kennen van Fakkel fotografie of gewoon als Helena Roegiers!