Zelfvoorzienend leven is een heel ruim begrip en kan je ook zelf interpreten hoe jij het wilt. In een wereld waarin we vaak afhankelijk zijn van externe bronnen voor onze basisbehoeften, biedt het nastreven van zelfvoorzienendheid een pad naar een meer autonoom en bevredigend leven. Wat zo prachtig is aan zelfvoorzienendheid, is dat je zelf kunt bepalen op welk vlak je onafhankelijk wilt worden. Of het nu gaat om voedselproductie, energievoorziening, financieel vrij, kledingfabricage of iets anders, de keuze is aan jou.
Voordat we verder gaan, is het belangrijk om een belangrijke disclaimer te maken. Het is van essentieel belang om te onthouden dat volledige zelfvoorzienendheid vaak niet haalbaar is, en eerlijk gezegd, ook niet het gewenste doel zou moeten zijn. Het streven naar zelfvoorzienendheid is eerder een voortdurende reis dan een eindbestemming. Het doel is om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden, terwijl we tegelijkertijd rekening houden met de natuur en de biodiversiteit waarin we leven. Dit betekent dat we prioriteit moeten geven aan voedsel van inheemse planten en bomen, en moeten streven naar een evenwicht tussen ons streven naar onafhankelijkheid en het behoud van ons lokale ecosysteem.
Hoe ga ik starten met meer zelfvoorzienend worden?
Zelfvoorzienendheid begint voor mij in de moestuin. Het kweken van mijn eigen groenten en kruiden geeft niet alleen een gevoel van voldoening, maar zorgt er ook voor dat ik weet waar mijn voedsel vandaan komt en hoe het is geteeld. Mijn moestuin wil ik volgens de ‘regels’ van de permacultuur aanleggen en gebruiken. Wat dit begrip betekent kan je lezen in deze blogpost!
Ook het houden van kippen voor verse eieren kan niet ontbreken in mijn visie van zelfvoorzienend leven. Ze produceren daarnaast ook compost en zijn perfecte pest controleurs die in de winter heel uw tuin slakken en insecten vrijhouden. Later zou ik dan ook graag geiten, varkens en schapen willen zodat ook zij kunnen bijdragen aan de aspecten van zelfvoorzienend zijn.
Naast voedselvoorziening is het opwekken van mijn eigen energie met behulp van zonnepanelen en het oogsten van regenwater voor irrigatie en drinkwater een cruciale stap op weg naar volledige zelfvoorzienendheid. Deze technologieën stellen me niet alleen in staat om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen, maar maken me ook minder afhankelijk van externe nutsbedrijven.
Het zelf maken en herstellen van kleding, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en andere alledaagse producten is een integraal onderdeel van mijn streven naar zelfvoorzienendheid. Door deze vaardigheden te ontwikkelen, verminder ik niet alleen mijn consumptie, maar verklein ik ook mijn impact op het milieu.
Iets dat je ook zeker niet mag vergeten en voor mij van heel groot belang is, is zelfvoorzienend worden op vlak van ondernemen. Als je onafhankelijk wilt worden, is het voor mij ook logisch dat je gaat ondernemen en een manier zoekt om je eigen geld te verdienen. Ook ‘financieel vrij’ zijn hoort hier bij. Ik wil namelijk dat mijn geld in de toekomst ook zelf inkomsten creëert door dit op de juiste manier te investeren.
Kortom, zelfvoorzienendheid is een voortdurende reis vol uitdagingen en beloningen. Het is een levensstijl die ons in staat stelt om meer verbonden te zijn met de natuur, onze gemeenschappen en onszelf. Of je nu een kleine stap zet door een kruidenpot op je vensterbank te zetten of een grote stap neemt door off-grid te gaan leven, elk gebaar van zelfvoorzienendheid brengt ons dichter bij een leven dat in harmonie is met de wereld om ons heen.
Elke stap die ik zet richting meer zelfvoorzienend leven zal ik vastleggen en delen met jullie. Hou dus zeker mijn blog in de gaten of volg mij via het instagram kanaal van mijn blog. Daar zal ik altijd een post plaatsen als er een nieuwe blog verschijnt!
Super leuk dat je hier bent!
Ik help ik anderen op een gemakkelijke en duurzame manier te leven en ondernemen.
Naast dit hier kan je mij kennen van Fakkel fotografie of gewoon als Helena Roegiers!